Bemutatkozik a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának Hungarológiai Tanszéke

belgrad logo

A Belgrádi Egyetem Filológiai Karának Hungarológiai Tanszéke 1994-ben jött létre az akkori magyarországi és szerbiai oktatási minisztériumok, a belgrádi Magyar Nagykövetség és nagykövet együttműködésének, valamint dr. Slobadan Grubačić, a Filológiai Kar akkori dékánja és dr. Dalibor Soldatić prodékán széleskörű elkötelezettségének köszönhetően. A oktatás megszervezésében és beindításában külön érdeme volt dr. Sava Babićnak, a tanszék első vezetőjének. Neki köszönhetően kezdettől fogva jeles irodalomtörténészek és nyelvészek vettek részt az oktatásban. Fennállása első tíz évében a Tanszéknek sikerült olyan jeles szakemberek kinevelése, akik ma is az oktatók sorában vannak, mint dr. Marko Čudić, ismert műfordító és esszéista, mgr. Sandra Buljanović és mgr. Balla Mónika nyelvészek és műfordítók. Vezetői mandátuma alatt Sava Babić a tanszék köré tömörítette a magyar érdeklődésű belgrádi értelmiséget, fordításai és könyvei bemutatása során kialakítva a szerb Hamvas-kultuszt (sok évvel a Magyarországon megjelent Hamvas Béla-kötetek előtt). Saját adományával alapozta meg a tanszéki könyvtárat.

A tanszék vezetését 2000-ben a magyarságtudomány, a vajdasági és kortárs magyar irodalom élvonalú szakértője és kutatója, dr. Bányai János vette át. Mandátuma alatt bővült az oktatók köre és az akkreditált tantárgyak száma.

2010-től a tanszék vezetését prof. dr. Cindori-Sinković Mária, a belgrádi Irodalmi és Művészeti Intézet hungarológusa, összehasonlító irodalom- és sajtótörténésze vette át.

A bemutatkozás teljes szövege ide kattintva olvasható.

error
fb-share-icon