A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Pécsett, 2016. augusztus 22-én tartotta folyó évi közgyűlését. A Közgyűlést  videóüzenetben köszöntötte Marcin Pałys, a Varsói Egyetem rektora. A Közgyűlés megszavazta, hogy 2021-ben a IX. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus helyszíne Varsó legyen.

Marcin Pałys, a Varsói Egyetem rektorának videóüzenete

Marcin Pałys videóüzenetének szövegét Elżbieta Szawerdo, a Társaság tagja magyar nyelven is felolvasta a Közgyűlésnek, melyet alább teszünk közzé.

“A Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Tisztelt Elnök Ura,

Tisztelt Professzor Hölgyek, Professzor Urak,

a Pécsett rendezett, VIII. Hungarológiai Kongresszus Tisztelt Résztvevői!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagy örömmel fogadtuk azt a javaslatot, hogy a következő, a IX. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus 2021-ben a Varsói Egyetemen kerüljön megrendezésre. Hatalmas kitüntetés ez számunkra, valamint a Varsói Egyetem magyar filológiai intézménye munkájának elismerése.

Egyetemünkön, a Modern Filológiai Karon belül működő Magyar Tanszék a magyar filológusok képzésének legnagyobb intézménye Magyarország határain túl és más olyan országokon kívül, ahol nagy számú magyar kisebbség él. Majdnem 65 éves hagyománnyal rendelkezik, és egyben ez a legrégebbi magyar tanszék Lengyelországban. A magyar filológiai tanulmányok évek óta változatlan népszerűségnek örvendenek, ami igazolja a csodálatos magyar nyelv és a déli jó barátaink lenyűgöző kultúrája iránti érdeklődést.  A lengyeleknek a magyarok iránt érzett szimpátiája – amit a közismert mondás is megerősít: „Magyar lengyel két jó barát, együtt harcol s issza borát” – bizonyára segíteni fog abban, hogy mi, a Varsói Egyetem, mint a Kongresszus következő házigazdája, kitűnő légkört teremtsünk ennek a különleges eseménynek. Mindent meg fogunk tenni, hogy Önök nagyon jól érezzék magukat nálunk, hogy a tudományos szimpóziumok gazdagítsák az egész világban működő magyar filológiai intézmények eredményeit.

Annak reményében, hogy öt év múlva nagyszerű találkozásban lesz részünk a Varsói Egyetem kapuin belül, ezennel őszintén kívánok eredményes tanácskozásokat a kezdődő VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszus idejére.

Viszontlátásra 2021-ben Varsóban!”

error
fb-share-icon