A Glasgow-i Egyetem Közép- és Kelet-Európai Tanszéke

glasgow A skóciai hungarológiai oktatásnak az 1451-ben alapított Glasgow-i Egyetem Közép- és Kelet-Európai Tanszéke ad otthont. A Tanszék a Társadalomtudományi Kollégium részét képezi. A hungarológiai képzés szerves része a szakirányú képzésnek, és a hallgatók az alapfokú képzés, valamint a posztgraduális képzés keretében is tanulnak magyar vonatkozású tárgyakat. A Tanszéken belül doktori disszertációk témavezetése is folyik. A hallgatók a magyar nyelvet alap-, közép- és felsőfokú szinten tanulhatják.

A Tanszék szintén szorosan kapcsolódik a 2006-ban alapított Orosz, Közép-és Kelet-Európai Kutatási Központhoz (CRCEES), amely a két ilyen irányú nagy-britanniai Kiválósági Központ egyike, és amely több rangos skóciai és angliai egyetem russzisztikai, illetve kelet-európai kutatásnak vezérszervezete. Először 2006-ban nyerte el a Közgazdasági és Társadalomtudományi Kutatási Tanács (ESRC), a Bölcsészeti és Humán Tudományok Kutatási Tanácsa (AHRC), valamint a Brit Akadémia (British Academy) anyagi támogatását. Ezt a támogatást 2012-ben a következő ciklusra megújították. Az ilyen módon rendelkezésre bocsájtott alapokból a Központ stratégiai fontosságú, nyelvi megalapozottságú regionális kutatásokat finanszíroz.

A Tanszék harmadik fontos kapcsolódási pontja a Bölcsészettudományi Kollégium Szlavisztikai Tanszéke, illetve a Modern Nyelvek Iskolája. A két tanszéknek nemcsak közös, kétszakos hallgatói vannak, hanem közös kutatási projekteket is folytatnak, valamint közösen szerveznek konferenciákat, kulturális fesztiválokat és más nyilvános eseményeket is.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.